
Alejandro Santos
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto
Formação académica:
Licenciatura em Ciências da Nutrição da Universidade do Porto (02/11/1995).
Doutoramento em Nutrição Humana na Faculdade de Ciências da Nutrição da Universidade do Porto - FCNAUP (03/02/2006).
Resumo do percurso profissional:
Actividades de investigação
Bolseiro de Investigação Científica (BIC) no âmbito do Projecto PRAXIS XXI (01/10/1996 a 30/09/1999). Tema: Hipertensão arterial e sensibilidade ao sal.
Bolseiro de doutoramento no âmbito do Projecto PRAXIS XXI (01/03/2000 a 28/02/2003). Tema: Canais iónicos mecano-sensíveis e stresse oxidativo no traumatismo crânio-encefálico.
Investigador do Centro de Farmacologia e Biopatologia Química da Universidade do Porto (U38-FCT) (01/01/1996 a 31-12-2014).
Investigador do grupo de Metabolismo, Nutrição e Endocrinologia do Instituto de Inovação e Investigação em Saúde da Universidade do Porto (i3s. desde 01-01-2015).
Situação profissional presente
Professor Auxiliar na Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, sendo docente das unidades curriculares de Química Orgânica, Bioquímica II e III da licenciatura em Ciências da Nutrição e da UC Temas Atuais em Nutrição do Mestrado em Nutrição Clínica da FCNAUP. É regente da unidade curricular: Fundamentos da Nutrição do Mestrado em Nutrição Clínica pela FCNAUP;
Vogal do Conselho Científico da FCNAUP.
Membro do Conselho de Representantes da FCNAUP.
Vogal do Conselho Geral da Ordem dos Nutricionistas.
Degree in Nutritional Sciences from the University of Porto (02/11/1995).
PhD in Human Nutrition at the Faculty of Nutrition Sciences of the University of Porto - FCNAUP (03/02/2006).
Research activities
Scholarship holder for Scientific Research (BIC) under the PRAXIS XXI Project (01/10/1996 to 30/09/1999). Theme: Hypertension and salt sensitivity.
PhD scholarship holder under the PRAXIS XXI Project (01/03/2000 to 28/02/2003). Theme: Mechano-sensitive ion channels and oxidative stress in traumatic brain injury.
Researcher at the Center for Pharmacology and Chemical Biopathology of the University of Porto (U38-FCT) (01/01/1996 to 31-12-2014).
Researcher in the Metabolism, Nutrition and Endocrinology group at the Institute of Innovation and Health Research at the University of Porto (i3s. since 01-01-2015).
Assistant Professor at the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto, teaching the curricular units of Organic Chemistry, Biochemistry II and III of the degree in Nutritional Sciences and of the UC Current Issues in Nutrition of the Master's Degree in Clinical Nutrition at FCNAUP. He conducts the curricular unit: Fundamentals of Nutrition of the Master in Clinical Nutrition by FCNAUP;
Member of the Scientific Council of FCNAUP.
Member of the Board of Representatives of FCNAUP.
Member of the General Council of the Order of Nutritionists.