Beatriz Teixeira

Instituto de Saúde Pública da Universidade do Porto

Beatriz Teixeira é licenciada em Ciências da Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto (FCNAUP) e mestre em Educação para a Saúde pela Faculdade de Medicina e pela Faculdade de Psicologia e Ciências da Educação da Universidade do Porto. Em 2021, recebeu uma bolsa de doutoramento individual da Fundação para a Ciência e a Tecnologia, com o projeto Healthy and Sustainable Dietary Patterns in pediatric age: an overview of instruments and associated factors (2021.05133.BD). Beatriz encontra-se, neste momento, a terminar o seu doutoramento.

O seu percurso tem sido pautado pela participação em diversos projetos de investigação de base populacional, tendo também experiência em intervenções comunitárias na área da saúde, como é o caso do Projeto Creche com Sabor e Saúde.

Atualmente é Técnica Superior do projeto CONNECTION – Co-criação de intervenções comunitárias na área da alimentação e da atividade física para incrementar a equidade em saúde de crianças e adolescentes pelo Instituto de Saúde Pública da Universidade do Porto e docente convidada da FCNAUP.

Os seus atuais interesses de investigação são no âmbito da nutrição ao longo da idade pediátrica, padrões alimentares saudáveis e sustentáveis, obesidade infantil e comportamentos alimentares.

 

Beatriz Teixeira has a bachelor’s degree in Nutrition Sciences from the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto (FCNAUP) and a Master’s degree in Health Education from the Faculty of Medicine and the Faculty of Psychology and Education Sciences of the University of Porto. In 2021, she received an individual PhD scholarship from the PT Foundation for Science and Technology, with the project Healthy and Sustainable Dietary Patterns in Pediatric Age: An Overview of Instruments and Associated Factors (2021.05133.BD). Beatriz is currently in the final stages of completing her PhD.

Her academic journey has been marked by participation in various population-based research projects, as well as experience in community health interventions, such as the Creche com Sabor e Saúde project.

She is presently a Senior Technician on the CONNECTION project – CO-creating commuNity iNterventions on diEt and physical aCtivity to increase health equiTy in chIldren and adOlesceNts at the Institute of Public Health, University of Porto, and a guest lecturer at the FCNAUP.

Her current research interests focus on paediatric nutrition, healthy and sustainable dietary patterns, childhood obesity, and eating behaviours.